1st time try this
menjadi lagi..
hehehe..
nie bertambah kobar-kobar nak try another recipe
rase best je bila sesuatu yg kita cube itu menjadi..
bukan nak bangga lah..
tp sekadar share sahaja..
nati ade yg kate aku nie takbur lah plak kan..
manusia nie macm2 dia pikir kan..
rambut same hitam
tp
hati semua lain-lain
# tp rambut aku dah ade ubat sikit.. dah tua dah aku wey... cedih =(
Alisha ngences
aku tak tahu lah dulu ngidam ape wey... byk sanggat yg tak dapat
teruk sungguh..
teruk sungguh..
Raisha dulu tak de lak sampai cenggini
kami bertiga
cian papa asyik tak de dlm gambo je...
cian papa asyik tak de dlm gambo je...
as a cameraman saje.. huhuhu
mama vs raisha
peace !
eh
peace !
eh
eh
eh
lupe nak bagi resepi
Bahan-bahan
3/4 cawan gula pasir
3/4 cawan gula pasir
1 cawan air panas
1 cawan susu pekat manis
1/2 cawan minyak masak
4 biji telur gred A
1 sudu teh esen vanilla
1 cawan tepung gandum (ayak)
1 sudu kecil soda bicarbonat (ayak)
Cara-cara membuat air gula hangus
1) Masukkan gula pasir ke dalam periuk dan masak dengan api perlahan hingga keperangan
2) Bila gula dah cair, goyangkan periuk supaya gula perang sekata dan tak hangus
3) Bila gula dah cair sepenuhnye masukkan air panas (hati-hati sebab nati memercik-mercik)
4) Biar gula larut dengan sekata baru tutup api, kemudian sejukkan, letak depan kipas pon ok.
Cara-cara membuat adunan
1) kacau susu pekat manis bersama minyak hingga sebati
2) Bila dah sebati masukkan telur satu persatu
3) kemudian masukkan tepung + soda bicarbonat serta esen vanilla
4) Kacau hingga sebati kemudian masukkan air gula hangus tadi
5) Tapis jika ade ketulan-ketulan tepung
6) Perap selama 4 jam dlm bekas tertutup
7) kemudian barulah masukkan kedalam loyang dan bakar 160'c selama 45 minit atau hingga masak @ mengikut oven masing-masing.
8) Sejukkan dahulu baru leh potong
9) Selamat menjamu selera..
ok.. cekidaout
bye !
sedap tau kek tu..
ReplyDeletesaya baru je makan aritu...mak sedara masak n bagi...
try lah buat kak..senang je.. bahan2 pun mesti ade je kat umah....
ReplyDeleteNampak sedap jer..:)
ReplyDeletenti nak try wat sndiri gak...
try lah... senang je... takpayah kuokan mixer... cepat sudah siap... hehehe...
ReplyDeleteThanks ayu :)
ReplyDeleteakak siap salin dah resepi ayu ni.. boleh ye?? TQ.
Dah follow blog ayu jg (wah org yg ke 50 tau-cantik no tu ). keep n touch ye!
boleh sis.. ambik je... hehehe.. slm perkenalan yer...
ReplyDelete